-
Udskriv hovedteksten Efter oliekrisen i 1973-74 fulgte en lovgivning i Danmark, der satte skub i udviklingen af alternative brændsler og en mere effektiv brug af energien. Siden har hele den danske fjernvarmeindustri bragt sig i front på verdensmarkedet med udviklingen af fjernvarme.
Lovgivning satte en ny dagsorden Før energikrisen i 70’erne var produktion af fjernvarme i Danmark fuldstændig baseret på importeret olie fra Mellemøsten. Under oliekrisen 1973 -74 blev der mangel på olie, priserne steg til det tredobbelte, og man måtte finde på alternative brændsler. Derfor fik Danmark sin første miljøbeskyttelseslov i 1974, og den satte for alvor fokus på, at Danmark skulle: 1. Spare på energien. 2. Arbejde på at blive uafhængig af importerede fossile brændsler som olie, kul og naturgas.
Samarbejde om at løfte opgaven Siden 1974 er udviklingen i energisektoren sket i et tæt samarbejde mellem offentlige myndigheder, fjernvarmeværkerne og danske leverandører til branchen. Allerede i 1978 var Danmark i front med varmen. Danmark var på det tidspunkt det land i verden, der i forhold til sin størrelse leverede mest fjernvarme og vidste mest om kraftvarme og anlæg til f.eks. forbrænding af biobrændsel.
-
Danmark er fortsat verdens førende med viden om fjernvarmeteknologi. Danmark har derfor ofte udenlandske besøgende, der ser på, hvordan vi producerer og distribuerer fjernvarme til at opvarme vores boliger. Fjernvarmeindustrien i Danmark i dag I dag bliver godt 1,7 mio. danske boliger opvarmet med fjernvarme. Langt de fleste er private huse, og dertil kommer bl.a. offentlige kontorer, forretninger og institutioner. 
Der var i 2017 tilknyttet i alt 22.500 fuldtidsjobs til fjernvarmesektoren - 10.800 direkte i fjernvarmesektoren og 11.700 gennem afledte jobs. Afledte jobs er underleverandører, der producerer komponenter til fjernvarmen, f.eks. rør, pumper, ventiler, termostater, kedler, computersystemer m.v. Der findes ca. 400 fjernvarmeværker i Danmark og ca. 250 leverandørvirksomheder. Herudover er der mange tusinde VVS-virksomheder, der har fjernvarme blandt deres opgaver – f.eks. installerer og justerer de fjernvarmeanlæg i husene. Dertil kommer mange små og store entreprenørvirksomheder, der bygger fjernvarmeanlæg eller lægger fjernvarmerør i jorden.
javascript:rtt('commontoolbar').DoAction('save')
-
Fjernvarmesektoren og underleverandører omsatte i 2017 for 61,0 mia. kr. I 2017 var fjernvarmeværkernes omsætning 23,7 mia. kr. Til sammenligning kostede det 21,4 mia. kr. at bygge Storebæltsbroen.  Leverandørvirksomhederne havde i 2012 en omsætning på 13,4 mia. kr. Omsætningen i fjernvarmeindustrien er steget til 18,5 mia. kr. i 2017.
-
Den danske model Fjernvarmen har udviklet sig markant gennem årene, og det har også fået fjernvarmeindustrien til at vokse. I dag bliver fjernvarmen i stadig højere grad baseret på kraftvarme, hvor el og varme produceres sammen. Samtidig gør man brug af flere vedvarende energikilder som solenergi, varmt vand fra undergrunden (geotermi) samt CO2-neutrale brændsler som træpiller, flis, halm. De fossile brændsler som kul, olie og naturgas udgør dog stadig en væsentlig del. De udleder store mængder CO2, der belaster miljøet. Regeringens mål er, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler i 2050. Det vil sikre, at vi lever op til EU´s mål om reduktion af drivhusgasser. Både de store kraftvarmeværker og de små varmeværker er derfor nu i gang med at omlægge produktionen.
Mange lande interesserer sig for den danske model, og Danmark er verdensførende med viden og teknologi om fjernvarmeproduktion. Eksport af fjernvarmeteknologi Siden 2010 har eksporten af fjernvarmeteknologi været stabil. Væksten er ikke stedet betydeligt og ligger i 2017 på kr. 6,4 mia. Det er i høj grad de nord- og vesteuropæiske lande, der er de største eksportlande for dansk fjernvarmeteknologi. Dernæst kommer Østeuropa og Rusland - herefter Kina og USA.
-
 Kilde: Fjernvarmesektorens samfundsbidrag af Dansk Fjernvarme/Fjernvarmeindustrien - 2018
Store danske leverandører af fjernvarmeteknologi Grundfos I 1945 grundlagde Poul Due Jensen Bjerringbro Pressestøberi og Maskinfabrik. I 1967 fik virksomheden navnet Grundfos. Grundfos´ vigtigste produkter er pumper og pumpesystemer, bl.a. til varme og køling. I 2015 havde Grundfos ca. 18.00 ansatte fordelt i 55 forskellige lande i verden. Kilde: Grundfos.dk
-
Danfoss I 1933 grundlagde Mads Clausen Dansk Køleautomatik- og Apparat-Fabrik. I 1946 fik virksomheden navnet Danfoss. Danfoss producerer bl.a. rumtermostater og energivenlige oliebrændere, der giver mulighed for at bruge biobrændsel i oliekedler. Danfoss har over 25.000 medarbejdere verden over og servicerer kunder i over 100 lande. Kilde: Danfoss.dk 
LOGSTOR For over 50 år siden opfandt Løgstør Rør teknologien bag nutidens fjernvarmerør. I 2005 skiftede virksomheden navn til LOGSTOR, og i dag er virksomheden verdens førende producent af rør til energieffektiv transport af væsker til fjernvarme og fjernkøling, marineformål og industriformål samt olie og gas. LOGSTOR-koncernen har hovedkontor i Løgstør og datterselskaber i 12 lande. Koncernen beskæftiger totalt ca. 1.200 medarbejdere. Kilde: Logstor.com Kamstrup I 1946 grundlagde Oluf Kamstrup sin virksomhed med produktion af varmemålere. Siden er virksomheden vokset til næsten 1300 ansatte og sælger intelligente måleløsninger til varme i over 70 lande. Samtidig har Kamstrup udvidet til nu også at sælge måleløsninger inden for vand og el.
-
Kamstrup startede som producent af målere, men leverer nu også system til indsamling af data fra målere og en analyseplatform til at bearbejde disse data og gøre leverancen af fjernvarme mere energieffektiv og konkurrencedygtig. Kilde: kamstrup.com På fjernvarmensunivers.dk finder du en række animationer, der viser eksempler på, hvordan fjernvarmen i Danmark bliver produceret på forskellig vis. Kilder: Indstik til JyllandsPosten fra FIF Marketing Børsen
Teknik og Viden.dk Dansk Fjernvarme Fjernvarmeindustrien Energy Supply DK Fjernvarme.info DBDH GeologiskNyt Solvarmedata.dk Energistyrelsen
|
I Europa er mindre end 10 % af den varme, der bliver produceret, fjernvarme. Hvis den del blev fordoblet, ville det betyde en energibesparelse, der svarer til hele Polens energiforbrug. Polen er det 9. største land i Europa, og har omkring 39 mio. indbyggere.
Der er over 10.800 mennesker beskræftiget med fjernvarme i Danmark. Eksport af fjern-varmeteknologi udgør i dag 6,4 mia. kroner.

|