main_top.png

  Ordliste

  Her finder du en beskrivelse af en række ord, der fremgår i opgavernes hovedtekster. Ord du måske ikke kender i forvejen.

   

  En forklaring på ordet vil automatisk poppe op i vinduet, når du klikker på det understregede ord i hovedteksten.

   


  En varmekilde afgiver varme. En varmekilde kan f.eks. være et oliefyr, en brændeovn, en petroleumsovn, et halmfyr eller en radiator .
  En varmepumpe "løfter" varme fra én temperatur til en højere temperatur. En varmepumpe svarer i princippet til et køleanlæg med en kompressor, en fordamper og en kondensator. Formålet med en varmepumpe er at afgive varme, mens et køleanlæg fjerner varme.
  Jo mindre en bolig er isoleret, jo større er varmetabet. Man kalder det at fyre for fuglene.
  Varmeværk er det samme som et fjernvarmeværk.
  En boligs fjernvarmeanlæg kan afgive varmen fra det varme vand via en varmeveksler. Fjernvarmevandet cirkulerer i varmeveksleren, og udenom cirkulerer husets kolde brugsvand, der på den måde varmes op.
  Solvarme, vind og bølger. I Danmark er solenergi og vindkraft de vigtigste vedvarende energikilder.
  Bevægelsesenergi i vinden. En vindmølle er en mekanisk indretning, som omsætter bevægelsesenergien i den luftstrøm, der får vindmøllens propel til at dreje rundt. Propellen også kaldet ”rotoren”. De mange vindmøller, der står på land og på havet, producerer på den måde el. Den el, der kommer herfra, sparer på energien, idet der jo ikke skal anvendes brændsler for at producere energien.
main_bund.png