• Udtalelser fra lærere

Hermed nogle udtalelser fra lærere, der har gennemgået undervisningsforløbet på fjernvarmeskolen.dk:

Lærer Søren Nørgaard Meinert, Holbæk By Skole

"Jeg har gennem de sidste 6 år arbejdet med Fjernvarmeskolen som en fast del af naturfags- undervisningen i udskolingen. Vi bruger materialet til at skabe sammenhænge mellem geografi, biologi og fysik-kemi - og rammer samtidig ned i et stofområde, der er vedkommende for eleverne - uanset om deres bolig er opvarmet med fjernvarme eller ej.

Fjernvarmeskolen er nu blevet endnu bedre - men grundessensen er den samme. Gennem grundighed og faglighed arbejder eleverne sig ind i naturfagene for at blive mestre i forståelse og formidling af den varme som er nødvendig for os alle.

Materialet er let at forstå, let at anvende - og giver et stort læringsudbytte  - for både lærere og elever"

Lærer Eva Damgaard, Biersted Skole, 9440 Aabybro

"Jeg har gennemført det lange undervisningsforløb på fjernvarmeskolen.dk sammen med en 7. klasse på Biersted skole. Det er bygget op som projektundervisning, hvor eleverne skal arbejde med op til 10 forskellige opgaver, hvor de skal forberede en fremlæggelse for hinanden. Min oplevelse er, at materialet og hjemmesiden er gennemført ned til den mindste detalje. Der er:

•Et før - og efter spørgeskema, så eleverne bliver bevidste om, hvad de lærer gennem forløbet.
    •En introfilm + rapsang, der er en glimrende appetitvækker.
    •10 gode opgavebeskrivelser + krav til elevernes PowerPoint præsentation.
    •En omfattende materialekasse med relevante artikler, billeder, illustrationer og filmklip, som eleverne kan bruge til deres fremlæggelse.

Alt i alt, er det et gennembearbejdet undervisningsforløb, hvor det hele er samlet på en hjemmeside, som er lige til at gå til. Eleverne har været begejstrede for materialet, ikke mindst da de spillede spillet

• til konkurrencen til sidst. Mens de spillede var der en af eleverne, der foreslog, at vi skulle høre

fjernvarme-rapsangen som inspiration. De har været optaget og engageret af emnet, og de har lært en del om fjernvarme og forskellige brændselstyper, især forskellen mellem fossilt - og biobrændsel. De er også blevet mere bevidste om, hvordan vi får varme i huset, og hvorfor og hvordan vi skal spare på det varme vand. Jeg kan varmt anbefale andre at arbejde med hjemmesiden."

Lærer Mette Aagaard Jensen, Aars Skole, 9600 Aars

"Vi er en special klasse på Aars Skole, som dækker flere klassetrin. Vi har brugt fjernvarmeskolen.dk som en del af et længerevarende projekt. Vores overordnede emne har været energi. Hvorunder vi har undersøgt forskellige varmekilder her iblandt fjernvarmen.

Vi har brugt de første 50 min af lektionerne på selve undervisningen, og de sidste 10 min har eleverne fået lov til at gå på fjernvarmespillet.

Det har været lækkert med en side som har haft fokus på det faglige (hvor vores fokus har været fordele ved forskellige energikilder), men samtidig har haft en lille bonus i et sjovt spil. Vi har kombineret internetsiden med et besøg på skraldeskolen, materiale om alternativ energi (vind/sol). Det er et projekt som er i gang og vil ende ud i et besøg på fjernvarmen i lokalområdet."

Lærer Helle Stender, Aars Skole, 9600 Aars

"Vi har arbejdet med emnet energi i vores projekttimer (en specialklasse).

Materialet

-   er let tilgængeligt

-   opfylder trinmålene

-   opfordrer til samarbejde med velvillige varmeværker og spændende besøg

-   indeholder små videoklip som inspiration for den enkelte

-   indeholder et spil som motivationsfaktor med mulighed for præmie

• -   i spillet skal man anvende sin viden omkring bl.a. miljøkonsekvenserne ift. anvendelse af
        brændbart materiale

-   er temaopdelt og kan anvendes i tema-/faguger med mulighed for undervisningsdifferen-
        tiering.

Som lærer er materialet gennemarbejdet og anvendeligt. Oplever, at eleverne fik læring på forskellige niveauer. Kan anbefale materialet til andre."

Lærer Claus Rasmussen, Søndervangskolen, Hammel

"Klogere på Fjernvarme og energi!
    I forbindelse med emnet ”Ud i den virkelige verden” arbejdede 6.d på Søndervangskolen i Hammel i april 2014 med varme og energikilder. I den forbindelse besøgte vi bl.a. det lokale fjernvarmeværk og arbejdede med opgaver, tekster og spil på fjernvarmeskolen.dk. På fjernvarmeskolen fandt vi faglige tekster på forskellige niveauer understøttet af billeder. Vi fandt opgaver til forskellige forløb, en sjov Rapsang og fjernvarmespillet, hvor man fik lov at være varmemester for en stund samt dyste mod  andre skoler. Kombinationen af forskellige læringsmidler og besøg på et rigtigt fjernvarmeværk, gav eleverne en god oplevelse og en god forståelse af varme, energi, co2 m.m. Fjernvarmeskolen var overskuelig og gav et godt overblik for læreren, hvor det var muligt at sortere i materialet og tilpasse det til sin egen klasse.

Jeg kan kun anbefale emnet og hjemmesiden til andre elever og lærere."

Lærer Hans Henrik Jensen, Bangsbostand Skole, Frederikshavn

"Jeg vil gerne rose jeres materiale til skyerne. Materialet er gennemarbejdet og særdeles undervisningsvenligt. Ungerne skal ikke selv søge uhæmmet på nettet for at finde materiale, billeder og film. Materialekassen er rigtig god og kan så suppleres med småting fra nettet. Jeg har arbejdet med materialet i en 9. klasse og ved evalueringen bagefter var der stor ros til projektet."